A Magyar Nemzeti Múzeum alapításának 220 éves évfordulójára készült emlékérem

  • a-magyar-nemzeti-muzeum-alapitasanak-220-eves-evfordulojara-keszult-emlekerem
  • a-magyar-nemzeti-muzeum-alapitasanak-220-eves-evfordulojara-keszult-emlekerem
Leírás

1802-ben gróf Széchényi Ferenc a nemzetnek ajándékozta Magyarországra vonatkozó gazdag nagycenki gyűjteményét, ezzel megalapítva a Magyar Nemzeti Múzeumot. Eme esemény kétszázhuszadik évfordulójára a Magyar Nemzeti Múzeum emlékérmet adott ki, mely műhelyünkben készült.

Mérete: 80 mm
Anyaga: ezüst (patinázott kivitel), ezüstözött bronz és bronz
Tervező: Pogány Gábor Benő szobrászművész
Készítette: ÉremVerde® – Szabó Tamás ötvös
Kiadás éve: 2022.

Webáruházban nem elérhető.

Az érmen a Pollack Mihály által tervezett múzeumépület leghangsúlyosabb központi eleme látható. A homlokzat timpanonjának szobraival, amelyek kompozícióját ugyan Ludwig Schaller müncheni szobrász dolgozta ki, de Raffael Monti olasz szobrász faragta ki, ezért a művet neki tulajdonítják. Középen Pannónia nőalakja trónol, kezében egy-egy babérkoszorúval, amelyet jobbról a tudomány és művészet, balról a történelem és
a hírnév megszemélyesítőjének nyújt át. Az érem szimmetrikus kompozícióját a timpanont alátámasztó korinthoszi oszlopsor középső két fejezete teszi hangsúlyossá.
Az érem hátoldalán középen felül köriratban: MAGYAR NEMZETI MÚZEUM. Alul az érem felét teljesen kitöltő félkör alakú koronázási palást található, ami a múzeum legbecsesebb, emblematikus műtárgya. Középen a koronázási palást részlete, Szent István király és Gizella királyné alakja látható. A palást a magyar koronázási jelvények egyike, amelyet Gizella királyné 1031-ben ajándékozott a székesfehérvári Nagyboldogasszony bazilikának.

További munkáink

 

További érmek megtekintése »