Szent-Györgyi Albert és a Nobel-díjasok emlékérem

  • nobel-dijasok
Leírás

Az érem Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulójának emlékére készült.

A középpontban Szent-Györgyi Albert portréja látható, köré kilenc olyan Nobel-díjas kutató arcképe került, akik az orvostudomány fejlődését segítették munkásságukkal.

A tudományos világ legrangosabb elismerése a Nobel-díj. E kitüntetés jelentőségét is kiemeli, hogy a Szent-Györgyi Albert Nobel-díja 75. jubileumi évében, 2012. március 22-25. között megrendezett konferenciára 9 Nobel-díjas tudós fogadta el a meghívást. A Szent-Györgyi Konferencián részt vevő Nobel-díjasok névsora:

Andrew V. Schally
Orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 1977, a díjat elnyerte: az agy által termelt peptid hormonokkal végzett munkájáért. (Amerikai Egyesület Államok)
Bert Sakmann
Orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 1991, a díjat elnyerte: a sejtmebránban található ioncsatornák vizsgálatáért. (Németország)
Eric Wieschaus
Orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 1995, a díjat elnyerte: a korai embrionális fejlődés genetikai ellenőrzésének területén tett felfedezéseiért. (Amerikai Egyesült Államok)
Peter C. Doherty
Orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 1996, a díjat elnyerte: annak leírásáért, hogyan használják a nyiroksejtek a szövet-összeférhetőségi génkomplex molekulákat a vírusok felismerésére és elpusztítására. (Ausztrália)
Tim Hunt
Orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 2001, a díjat elnyerte: a ciklin és a ciklin-dependens kináz, a sejtciklust szabályozó molekulák felfedezéséért. (Egyesült Királyság)
Robert Huber
Kémiai Nobel-díj, 1988, a díjat elnyerte: egy fotoszintézis reakcióközpont háromdimenziós szerkezetének megállapításáért. (Németország)
John E. Walker
Kémiai Nobel-díj, 1997, a díjat elnyerte: az adenozin-trifoszfát-(ATP-)szintézis alapjául szolgáló enzimatikus folyamat részleteinek tisztázásáért. (Egyesült Királyság)
Aaron Ciechanover
Kémiai Nobel-díj, 2004, a díjat elnyerte: az ubiquitin-közvetítette fehérjebontás felfedezéséért. (Izrael)
Ada E. Yonath
Kémiai Nobel-díj, 2009, a díjat elnyerte: a riboszómák szerkezetének és szerepének vizsgálatáért. (Izrael)

Mérete: 80,0 mm
Anyaga: patinázott bronz
Tervező: Fritz Mihály szobrászművész
Készítette Szabó Géza ötvösmester – ÉremVerde®
Kiadás éve: 2012.

 

Webáruházban nem érhető el!

További munkáink

 

További érmek megtekintése »