Rólunk

 

Ex Libris

A pénzverés későbbi korszakába vezet Szentessy László, a Pécsi Dénárból is ismert grafikusművész linómetszet ex librise, amelyet Szabó Géza szegedi éremverő műhelyének látogatása hatására készített 2006-ban. Ezen u.n. golyósprést látunk. A művész is ott láthatta az öreg présgépet Szabó Géza régi szerszámai között. Ezt a csavaros sajtoló gépet 1629-ben a franciák találták ki. 1710-ben már Körmöcbányán is működött. 1714-tõl uralkodói rendelkezés írta elő a Habsburg birodalomban a használatát és 1810-ig volt a pénzverés eszköze. Az ex librisen Szabó Géza családi címere mellett, még kivert érmék és verőtövek is láthatók.

 

Az ÉremVerde® alapjait id. Szabó Géza (1895-1968) rakta le, aki 1930-ban szerzett ötvös mesterlevelet. Az ő ideje alatt öntött, vert és domborított érmek, plakettek, veretek készültek. 1984-től fia, Szabó Géza a régi berendezéseken, gépeken indította újra a vert érmek készítését.

Az általa készített érmek az eltelt évek alatt eljutottak az ország minden részébe, sőt a határokon túlra is. Megújította a műhelyt, a gépeket és a technológiát. Működése alatt vált az ÉremVerde® országosan ismert, elismert céggé. Az eltelt időszak alatt közel 3000 különféle emlékérem készült keze alatt. Halálát követően fia, Tamás folytatja az eddig megkezdett tevékenységet.

A folyamatos technológiai fejlesztések mellett még ma is meghatározó a szerszám készítésben a kézi vésés, a kézműves munka, mely egyedivé teszi az itt készült érmeket. Az ÉremVerde®-ben az ország legjobb szobrászművészeinek tervei alapján készülnek a legváltozatosabb témájú érmek. Ez a műhely adja bázisát annak az új szobrászgenerációnak, akik a fenti technológia lehetőségét kihasználva újraélesztették a magyar éremművészetet. Szabó Tamás a Magyar Képzőművészeti Egyetem Szobrász Tanszékén 1999 óta vesz részt az Érmészet tárgy oktatásában. Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművésszel közösen alakították ki az Érmészet tantárgy oktatási módszertanát. A változatos képi- és formavilág és az évről évre fejlődő éremkészítés együtt segítette a magyar éremművészet újraéledését és virágzását.

 

 

A műhely főleg vert érmeket készít, melyek minőségét jelzi, hogy a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének saját éremkiadásai is az ÉremVerde®-ben készülnek 1988 óta.  Az elkészült veretek mérete a 10 mm-es átmérőtől egészen a 100 mm-esig terjed. Készülnek aranyból, ezüstből és bronzból, éremnek, jelvénynek, kitűzőnek, valamint szárazbélyegzőnek. Napjainkban reneszánszát éli az éremkiadás, melyet csak megerősít referencia listánk (link). A műhelyben készült érmek jellegzetessége, hogy egyedi, kis sorozatban is kiadható, tartós – akár 100 éven át folyamatosan újraverhető-, nemesfémből és bronzból készült iparművészeti remekek.

A műhely az utóbbi években öntött plakettek, egyedi díjak, emlékékszerek készítésével egészítette ki tevékenységét.

Az elmúlt években egyre jelentősebb az érmek exportja. Így a műhelyben készült munkák eljutottak Nagy-Britanniába, Belgiumba és a környező országokba. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy Ferenc Pápa erdélyi látogatásának emlékére kiadott hivatalos emlékérmek tervei és érmei az ÉremVerde®-ben  készülhettek.

Cikk a Demokrata magazinból 2011.01.19.-i számából:

Körút Magazin 2012.11.29.-i adásából:

 

 

Generációk az Éremverde® mögött

szabo-tamas-2
id. Szabó Géza
a műhely megalapítója

1895-1968 A műhely meglapítója. Géptechnikus, fémműves, ötvös, aranyműves és vésnök képzettséggel rendelkezett. Első munkái között szerepel Glattfelder püspök pásztorbotja, a Szegedi Tudományegyetem rektori jogara, a szegedi Dóm Tabernákulumának ajtajának készítése. Készített ékszereket, ötvöstárgyakat, érmeket, plaketteket. Közreműködött személyes jó barátja, Tápai Antal szobrászművész, Szeged szobrászának több munkájában.

szabo-tamas-3
Szabó Géza
éremkészítés elindítója

1939-2018. Ötvösmester, aranykoszorús mester. 1968-tól kezdődően folytatta a műhely munkáját. Kezdetben a Szegedi Órás-, Ékszerész-, és Könnyűfém Szövetkezetben az ékszerész üzem vezetője volt. Keze alól kikerült tanulók a mai napig aktívan művelik szakmájukat. 1983-tól indította újra a vert-éremkészítést a műhelyben. Munkái az egész országba és a határon túlra is eljutottak. Az ország legjelentősebb szobrászművészeivel dolgozott együtt. Barátjával, Kő Pál szobrászművésszel együtt indították el az Érmészet oktatását a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Szeged városa 1999-ben Pro Urbe díjjal tüntette ki.

szabo-tamas
Szabó Tamás
cégvezető

1965- Okleveles közgazdász, ötvös-aranyműves, ékszerbecsüs. 2018-tól vezeti a műhely munkáját.

szabo-tamas-4
Szabó Tamás Márk
közgazdász

1999- Közgazdász. Jelenleg a Ravensbourne University hallgatója.

szabo-marton
Szabó Márton
szobrász

2001- Dekoratőr festő. Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász hallgatója.